Søkemotorer tar opp kampen mot kommentar-spam

  • 19-01-2005

Med Google i spissen tar søkemotorene nå opp kampen mot kommentar-spam, også ofte benevnt som blogg-spam eller gjestebok-spam.

Søkemotorene vil begynne å støtte en rel="nofollow" tagg på linkene. En "anti-spam" link vil se slik ut:

<a href="http://dittdomene.no" rel="nofollow">ankertekst</a>

Dette gjør at forum, gjestebøker, blogger og andre løsninger der brukerne kan legge inn egne linker kan markere disse som uautoriserte av siden. Desse linkene vil ikke avgi link-stemme, author-tekst og vil ikke bli fulgt av søkemotorenes crawlere. Meningen er å gi de forskjellige webmasterne større kontroll over sine linker, samt at man håper det skal bli mindre attraktivt å spamme forum, gjestebøker og blogger med linker.

Mer om temaet:

Dette kan være et bra tiltak da det er mange som blir utsatt for slik spam, men det åpner også opp for de som ikke ønsker å være "fair" overfor sine linkpartnere. Det skal heller ikke forundre meg om enkelte internettkataloger vil ta dette i bruk for å forhindre overføring av linkstemmer til sine oppføringer.

Allerede i dag ser vi for eksempel at tv2katalogen.no har blokkert sitt nettsted i robots.txt mot indeksering. De som har betalt for en oppføring der vil derfor ikke få fullt utbytte av denne oppføringen siden tv2katalogen.no ikke avgir link-stemmer. Oppdatering: TV2katalogen har nå fjernet denne blokkeringen.

PS. rel="nofollow" har jeg for første gang tatt i bruk i denne artikkelen i linken til tv2katalogen.no. De som ikke avgir link-stemmer på denne måten bør heller ikke få noen tilbake.

Sjekk om rel="nofollow" blir brukt på linker

Ved å klikke på linken under vil linken(e) som har brukt rel="nofollow" bli markert.

Vis rel="nofollow" linker

Legg denne linken til i dine bokmerker så kan du sjekke andre nettsider også. Er du på en nettside og lurer på om rel="nofollow" brukes, velg "Vis rel="nofollow" linker" i din bokmerkesamling, og slike linker vil bli uthevet.

Firefox CSS rel="nofollow" funksjon 1

Bruker du nettleseren Firefox og har installert Web Developer Extension, lagre koden under i en CSS-fil lokalt på din pc. Kall filen f.eks. rel-nofollow.css.

 a[rel~="nofollow"]:after {
  content: "!";
  background-color: white !important;
  color: red !important;
  font-weight: bold !important;
  text-decoration: blink !important;
}


Deretter klikk på "CSS-knappen", velg "Add User Style Sheet" og velg rel-nofollow.css filen. Du vil nå få et rødt, blinkende utropstegn etter linker som benytter rel="nofollow".

Firefox CSS rel="nofollow" funksjon 2

Denne funksjonen trenger ikke Web Developer Extension installert. Ble gjort oppmerksom på denne muligheten hos Norsk Webforum.

Legg CSS-koden over inn i filen userContent.css som du finner plassert slik stien under viser:
C:\Documents and Settings\dittBrukerNavn\
Programdata\Mozilla\Firefox\Profiles\
noenRandomBokstaver.default\chrome\userContent.css

Hvis filen ikke finnes, opprett denne. Nå vil CSS rel="nofollow" funksjonen virke hele tiden mens du surfer, du slipper å velge CSS-filen slik som i det forrige eksempelet.

Husk at 
C:\Documents and Settings\dittBrukerNavn\Programdata\
som default er satt til "skjult".